De Frans en Hilde Hof is een groene, inspirerende plek achter de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ‘t Zand in hartje Amersfoort. Een plek met als motto: Rust, Zingeving & Verbinding is een
oase van groen in de binnenstad.
Op dinsdagmorgen, in de oneven weken, zijn vrijwilligers in de tuin actief. Voor de gemeenschap worden er vanaf maart t/m oktober maandelijks activiteiten georganiseerd. De thema’s Groen & Geloven spelen daarin altijd een rol. De Frans en Hildehof is open van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Vanaf 1 juli 2024 is de tuin open voor bezoek op donderdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. Van maart t/m november is de tuin elke eerste zaterdag van de maand open van 12.00- 16.00 u. Er is die zaterdag iemand van de tuingroep aanwezig.
Frans en Hildehof – Franciscus Xaveriuskerk
’t Zand 31, 3811 GB Amersfoort, tel. 033 472 1705
website: www.fransenhilde.nl
De tuin ligt tussen de oude stadsmuur en de achterkant van de kerk, waar zich ook een parkeerplaats bevindt. De beslotenheid wordt in de toekomst versterkt door de aanplant van inheemse struiken eromheen.
In het centrum ligt een labyrint. In een ruime halve cirkel daaromheen zijn bedden op kleur aangelegd met Middeleeuwse kruiden, vaste planten en struiken.
De bedden en hun kleuren hebben een relatie tot de vier elementen zoals Hildegard van Bingen en Franciscus van Assisi die kennen. In het gras tussen de bedden en daaromheen zijn bollen geplant. Elementen: water (blauw), vuur (geel), aarde (rood) en lucht/hemel (wit).
De tuin werd de laatste jaren als paardenwei gebruikt. Een kleine groep nam samen met Huib Klamer van de St. Franciscus Xaverius Parochie het initiatief tot de tuin. Van het kerkbestuur kwam toestemming om het unieke stukje groen om te vormen tot een “Frans en Hildehof”, waarbij de naam Hilde verwijst naar Hildegard van Bingen (1098-1179) en de naam Frans naar Franciscus van Assisi (ca. 1181- 1260). Beide inspireren. Van Hildegard, benedictines, is een grote plantenkennis bekend, van Franciscus diens manier van leven in verbondenheid met de schepping.
Historie
De verstilde tuin achter de kerk behoorde tot het klooster van Sint Aegten, dat ook aan ’t Zand lag. De kapel Sint Aegten is het enige restant van dit katholieke vrouwenklooster dat hier vanaf 1399 heeft gestaan. Het klooster ontstond uit de Moderne Devotie, een hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk. De kapel functioneerde na de Reformatie in 1579 als schuilkerk. Onderdelen van het interieur uit deze kapel zoals altaarkleden en schilderijen zijn nu terug te zien in de Oud-Katholieke Kerk aan ’t Zand, op nr 13. In 1715 was er reeds een kerk aan ’t Zand, genoemd naar Franciscus Xaverius (1506-1552). Deze eerste kerk brandde af. De huidige is opgebouwd in neo-classistische stijl (architect Wittenberg uit Zutphen) en werd in 1817 ingewijd. De Spaanse Franciscus Xaverius leerde in Parijs Ignatius van Loyola (1491-1556) kennen en werd in 1534 Jezuïet. Hij werkte als missionaris onder meer in India, op de Molukken en in Japan en vertrok naar China waar hij nog voor zijn aankomst, bij Hong Kong, stierf.