Van onduidelijk groen naar betekenisvol groen
Rondom veel kerken bevindt zich dikwijls een ruimte die uit “onduidelijk groen” bestaat: een gazon, wat struiken en bomen, klaarblijkelijk geïnspireerd door maar één gedachte: “weinig onderhoud”.
Dat kan anders. Waarom zou je de stukken en stukjes grond bij kerken geen duidelijker functie geven: van betekenis voor de eigen kerkgemeenschap of gastvrij opengesteld voor de buurt? Om bloemen of kruiden te plukken, om er stilte te zoeken of elkaar te ontmoeten?
Ideeën voor deze nieuwe manier van kijken dateren al van 25 jaar terug. Marco Roepers en Nanning-Jan Honing beschreven in 1995 de herinrichting van de kerktuin bij de Oude Jeroen Kerk in Noordwijk. Tini Brugge maakte in hetzelfde jaar een begin met de Hof van Lof in de kloostertuin van de Franciscanen in Megen. Ook in deze tuin kon men door het jaar heen bloemen plukken en boeketten maken voor in de kerk. De symbolische betekenis van bloemen en planten kreeg in de tuin gestalte.
Platform vol ideeën en initiatieven
Het “Platform Kerktuinen” werd opgericht in 2000 als een breed netwerk van kerktuininitiatieven. Vanuit de Raad van Kerken verscheen ter ondersteuning de brochure “Van Kerk met tuin tot Hof van Lof.” Tien jaar lang werd er jaarlijks een platformdag georganiseerd op een kerktuinlocatie om ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen.
Het is verheugend om te zien hoe de kerktuingedachte in Nederland een hoge vlucht heeft genomen die aan het leven rond veel kerken nieuwe kleur en betekenis geeft. Een bron van inspiratie, van gastvrijheid, en zorg voor de aarde. Ook deze website inspiratie-tuinen wil daaraan verder bijdragen.
Zie voor Paradijs en Grondplan als basis voor elke tuin, deze website, pagina BELEVEN