We hebben allemaal wel een idee bij de symbolische betekenis van een roos. De rode roos doet ons denken aan romantiek maar daarnaast staat de roos ook voor liefde, gratie en schoonheid. In de christelijke traditie vind je de roos terug in de rozenkrans, de witte doornloze roos symboliseert Maria, de moeder van Jezus, begenadigd en puur.
Ik schrijf hierboven over de doornloze roos maar eigenlijk moet het de stekelloze roos zijn. Een roos heeft stekels. Een stekel kan niet uitgroeien tot een takje, een doorn wel.
De rozenfamilie is heel groot. Een kenmerk van de rozenfamilie is de vijftalligheid, 5 kroonblaadjes of een veelvoud van 5, 5 tallig blad. Er zijn veel bekende bloemen en bomen in de rozenfamilie. Denk bijvoorbeeld aan braam, meidoorn, appel, peer, roos, vrouwenmantel en de pimpernel.
Vaas wilde roos met veren
Werkwijze: Plaats een stukje gaas over de opening van de vaas. Vul de vaas met water en schik een basis van grassen en schermbloemen. Plaats de rozen tussen de basis. Verdeel de veren in het boeket.
Rozen in glas, dat is een klassiek stelregel. Rozen mogen niet droog staan en door een glazen vaas kun je goed het waterniveau zien. In deze vaas zijn verschillende soorten rozen geplaatst waaronder de rozenbottel. Als er een soort is met stekels …!
De onschuld van het witte roosje wordt versterkt door de ondergrond van zwart geblakerd hout.
Werkwijze: zoek een droog stuk brandhout in een mooie vorm. Brand dit stuk hout in de vuurkorf en laat het afkoelen in koud water. Plaats de stronk over een schaal en laat de tak met rozen tegen het hout aanleunen.
Een hart met vruchten. In dit hart zijn de nog onrijpe vruchten van de braam verwerkt.
Werkwijze: de bramen en ander vruchten zijn gestoken in een basis van gedroogde Helichrysum italicum (kerriekruid).