In de zonnebloem zie ik groeikracht.
Van een klein zaadje tot een 2 meter hoge stevige stengel met een grote bloem, gegroeid in een seizoen! Hoe geweldig is dat? Maar ook, een zonnebloem bestaat uit veel kleine bloemetjes bij elkaar. En elk bloemetje vormt weer een zaadje. Zaden om te eten maar ook zaden voor weer nieuwe zonnebloemen – in de toekomst.
Werkwijze: lijm de zonnebloempitten op een bol. Bijvoorbeeld een stevig opgewonden bol wol. Ik gebruikte een lijmpistool.
De zonnebloem en de gulden snede
De wiskundige Fibonaccireeks is terug te vinden in de opbouw van de Zonnebloem. Kijk maar eens naar het hart van de bloem, vanuit het midden naar de randen toe. Je kunt het tellen: 1-1-2-3-5-8-13-21 etc. Al die afzonderlijke bloemetjes zijn zo geplaatst in de compositie zodat zij een harmonieus geheel vormen. Deze verhouding van de verschillende onderdelen tot het grotere geheel vinden we ook terug in de gulden snede.
Op de foto zie je drie potjes met bloemen, waarvan 1 met zonnebloemen. De potjes zijn jampotjes die bekleed zijn met gedroogd groot hoefblad.
Werkwijze: pluk verse bladeren van het groot hoefblad. Verwijder de steel van het blad. Pak het glas in met het blad en omwikkel het pakketje met touw. Laat het pakketje een week drogen op een warme, donkere en droge plek. Haal het touw los en vul het glad met water. Plaats de bloemen in het water.
De zonnebloem als symbool voor licht
Tijdens de groei van de plant richt de bloem zich naar het licht, naar de zon. Zonlicht maakt alles zichtbaar, het kleuren spectrum zorgt ervoor dat wij kunnen zien en vormen kunnen ervaren. Je zou misschien kunnen zeggen: door het licht kunnen we alle kleuren zien, in het licht zien we alle kleuren.
Werkwijze: verwijder ongeveer tweederde van het blad aan de steel. Schik de bloemen in de hand en gebruik een stukje touw om het boeket te binden. Plaats het boeket in een diepe schaal.