St. Adelbertabdij
Abdijlaan 26, 1935 BH Egmond-Binnen, www.abdijtuinegmond.nl, zie ook www.abdijvanegmond.nl
Kruidentuin, natuurtuin, voedselbos, boomgaard, bessen
De groene ruimte rond de abdij van de Benedictijnen is voor een groot deel vrij toegankelijk voor bezoekers. Een wandeling met witte monnikenbordjes leidt langs boomgaard, vlindertuin, voedselbos, kruidentuin, park en begraafplaats.
Bij het terras van de Benedictushof is een kruidentuin aangelegd door Rick Klein met zo’n 50 verschillende kruiden. Kruiden die van oudsher in kloostertuinen voorkomen. Er is een bijenstal met bijenplanten en er zijn allerlei oude fruitsoorten.
In het besloten deel van de tuinen – alleen incidenteel te bezoeken onder begeleiding – bevindt zich een kruidentuin volgens het beschreven plan van de Benedictijner abt Walafried Strabo (ca 840). Voorts een kleine kas met moestuin en kruidenspiraal, en een grote kas met kruiden, groenten, tomaten, aubergines, druiven, enz. De tuinen worden door broeders en vrijwilligers onderhouden.
De abdij gaat met zijn tijd mee. De Benedictushof is een centrum voor bezinning en spiritualiteit. Er bevinden zich een winkel, boekhandel, een museum over de geschiedenis, en zalen voor ontmoetingen en lezingen. Zie voor activiteiten en openingstijden de website.
Geschiedenis
De Adelbert Abdij kent een lange geschiedenis vanaf begin 900 toen Graaf Dirk I in Egmond aan vrouwen onderdak bood voor het zielenheil van de familie te bidden. Omstreeks 950 vertrokken de vrouwen en kwamen Benedictijnen uit Gent om het gebed en de lofzang gaande te houden. Door de reformatie komt aan deze geschiedenis abrupt een einde. De gebouwen worden in 1573 in brand gestoken en verlaten. Pas in 1935 werd een nieuwe klooster met boerderij gebouwd, en door Benedictijnen uit Oosterhout bevolkt. De boerderij met land is inmiddels verpacht.
De benedictijn Martin Vleugel ontfermde zich over het groen rondom de abdij en broeder Frans Melkert begon de aanleg een vlindertuin. Het project De Levende Aarde, op initiatief van broeder Thijs Ketelaars, stelt het ecologisch beheer en de bodemkwaliteit centraal. Met een tuingroep gaf tuin- en landschapsarchitect Bärbel Böhling vorm aan de herinrichting van het abdijterrein. Onder leiding van br Thijs worden producten ontwikkeld waarbij kruiden benut worden, zoals honingklaver bij de kaasbereiding. De kruiden worden daarvoor, op biologische wijze, gekweekt.