Koriander (Coriandrum sativum)
Het blad van koriander is de laatste tijd populair. Veel langer bekend is het keukengebruik van de zaden. In het oude Egypte, worden in graven van farao’s korianderzaad aangetroffen. Al in de 13e eeuw voor Christus, wordt het zaad in de bijbel genoemd als het volk van Israël door de woestijn van Egypte naar het beloofde land trekt. Ze worden dan gevoed door “brood uit de hemel.” Men noemde het voedsel manna. ‘Het leek op korianderzaad, maar dan wit, en het smaakte als honingkoek’. (..) Veertig dagen lang aten de Israëlieten manna, tot ze in bewoond gebied kwamen. (Exodus 16, 31-36).
Waarschijnlijk bestond het manna uit kleine bolletjes met zoetstof die de bladluizen op -met name tamarisken- achter laten. De bolletjes lijken op dauw en wat vorm betreft op korianderzaden.
Het zaad gaat bij rijping lekker ruiken. In de Indonesische keuken krijgt koriander de naam ketoembar.