De complete lijst met kerktuinen alfabetisch op plaatsnaam, klik op “(meer ..) voor de volledige omschrijving. Contact gegevens staan in de overzichtskaart (Google maps) .
- Vredestuin in Alkmaar
Als een oase vervult deze tuin een duidelijke wijkfunctie. Je kunt haar op verschillende wijzen typeren. Niet alleen als natuurtuin, maar ook als stiltetuin, liturgietuin en bijbeltuin met symboolplanten. Tegelijk is het ook een fruit- en kruidentuin. (meer…)
- Amersfoort, Frans en Hildehof
De Frans en Hilde Hof is een groene, inspirerende plek achter de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ‘t Zand in hartje Amersfoort. Een plek met als motto: Rust, Zingeving & Verbinding is een
oase van groen in de binnenstad.
Op dinsdagmorgen, in de oneven weken, zijn vrijwilligers in de tuin actief. Voor de gemeenschap worden er vanaf maart t/m oktober maandelijks activiteiten georganiseerd. De thema’s Groen & Geloven spelen daarin altijd een rol. De Frans en Hildehof is open van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Vanaf 1 juli 2024 is de tuin open voor bezoek op donderdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. Van maart t/m november is de tuin elke eerste zaterdag van de maand open van 12.00- 16.00 u. Er is die zaterdag iemand van de tuingroep aanwezig.
- Oranjekerk in Amsterdam
Rond de Oranjekerk in Amsterdam ligt een tuin met liturgische borders, een bijbelhof, symboolplanten , natuurvriendelijke elementen, en vijver en een druivenpriëel. De tuin is niet alleen ingebed in het kerkenwerk maar vormt ook een onderdeel in het leven van de wijk rond de kerk. (meer…)
- Stiltetuin in Badhoevedorp
Met het oog op de wijk kan deze tuin getypeerd worden als oase. Maar je kunt haar ook rangschikken onder de categoriën: stiltetuin, symboolplantentuin, gedachtenistuin, oogsttuin voor kinderen en kruidentuin met bijbelse kruiden. (meer…)
- Oude Dorpskerk in Barendrecht
Achter de meer dan vijf eeuwen oude Dorpskerk in het historische centrum van Barendrecht ligt een mooie kerktuin met een oppervlakte van 10 bij 32 meter. Bij de twee ingangen zijn beukenbogen opgericht. Zij verwijzen naar de beuk die 150 jaar op deze plaats heeft gestaan, toen hij door ziekte moest worden gekapt. (meer…)
- Stiltetuin in Dieren
Op 12 mei 2024 is achter de Ontmoetingskerk in Dieren een Stiltetuin met daarin een labyrint geopend.
De stiltetuin is een tuin vol symboliek in de aanleg en in de planten die er staan. De tuin is nog jong en volop in ontwikkeling en wording. Niet al het zaaigoed is opgekomen en soms zijn er ook planten doodgegaan en moeten er nieuwe worden geplant. Echt een tuin in wording dus. Door de tuin loopt een pad wat goed begaanbaar is met daarnaast een rand met grind. Het goede pad komt uit bij het kruis. Naast het kruis is een bron, gemaakt van molenstenen.
- Sint Maartenshof in Elst
Achter De Ruimte, het Spiritueel Centrum van PG-Elst ligt een spirituele tuin waar met vormen, planten en objecten een bijzonder invulling wordt gegeven aan de gedachten en beleving van geloof en spiritualiteit. De tuin bestaat uit drie gebieden: Ontmoeting, Wandeling en Inkeer. Het dak van De Ruimte is een Sedum dak waarop een aantal zonnepanelen liggen. Het is een vorm van duurzaamheid (verantwoord omgaan met de schepping) dat op verschillende plaatsen in de tuin invulling heeft gekregen.
- Bijbelse tuin Hoofddorp
Achter de Rooms Katholieke Joannes de Doperkerk in Hoofddorp ligt een grote tuin van ongeveer 1,2 hectare. Ze is met verschillende begrippen te typeren: bijbeltuin, beeldentuin, pluktuin, stilte- en gedachtenistuin, symboolplantentuin, natuurtuin.
- Bijbelse tuin Hoorn
Achter het Foreestenhuis, waar de Doopsgezinde-Remonstrantse gemeente Hoorn haar kerkdiensten in houdt, ligt een bijbelse tuin. De tuin is een intieme, ommuurde binnenstadstuin (400m2) waarin bijbelse planten en planten die door hun symbolische betekenis of naam verbonden zijn met de christelijke traditie, groeien. Bij de planten staat een bordje met de naam en er zijn tijdens de openstellingen blaadjes beschikbaar waarin de bijbelse referenties worden genoemd. (meer…)
- kapel uit liefde in LonnekerIn Lonneker (bij Enschede) staat de kapel ´Uit Liefde´ van de Protestantse Kapelgemeente Lonneker. Bij deze kapel bevindt zich een tuin waarop verschillende typeringen van toepassing zijn: bijbeltuin, stiltetuin en symboolplantentuin. Deze kleine tuin bestaat uit twee gedeeltes, met als middelpunt een vijver met een kruik als verwijzing naar de Bron van het leven.
- Van kerk met tuin tot Hof van lof in Nijkerk
De tuin hoort bij de Vredeskerk in Nijkerk, welke ook is aangesloten bij de Groene Kerken.
Na een verbouwing van de bijgebouwen van de kerk waarbij de aangebouwde kosterswoning verdween en er een grote zaal werd aangebouwd bleef er ruimte over voor een tuin. Dat was in 2003.
- Oude Jeroenskerk in Noordwijk
In Noordwijk-Binnen heeft dhr. Dieleman bij de Grote of Jeroenskerk van de Nederlands Hervormde gemeente aan de Voorstraat een grote heemtuin aangelegd. Voordat hij begon werd de ruimte bij de kerk gebruikt als een honden- en paardenuitlaatplaats. (meer…)
- Hof van heden in Oldenzaal
In 2015 is de tuin rondom de Hofkerk, protestantse kerk in Oldenzaal verrijkt met bijbelse planten. Deze tuin, de Hof van Heden, is goed te bezichtigen vanaf de stoep. Aan het hek zijn drie informatiepanelen bevestigd waarop de planten en bijbelse verwijzingen zijn vermeld. In het kerkblad van de Hofkerk, de Hofstem, staan artikelen die wat dieper ingaan op bijbelse aspecten van de planten(groepen) in de tuin, zoals bijvoorbeeld de symboliek die er mee verbonden is. (meer…)
- Het Baken in Ommen
Op initiatief van de boswachter die in de kerkenraad zat, is de formele tuin met gazon en heesters veranderd in een natuurlijke tuin, aantrekkelijk voor insecten, vlinders, vogels en kleine zoogdieren. (meer…)
- Hof van Heden in Oostkapelle
Onze Pluktuin ligt aan de rand van Oostkapelle (Molenweg) op diakonale grond, deels volkstuinen. Als die op termijn niet langer verhuurd kunnen worden, kan de Hof van heden groter worden. Er is een wandelroute aansluitend met een dammetje naar aangrenzende terreinen. (meer…)
- Domies Toen in Pieterburen
Een eeuwenoude pastorietuin
Aan de voet van de 15de-eeuwse Petruskerk in Pieterburen ligt Domies Toen, de tuin van de dominee. Op de plaats van de weem, Gronings voor pastorieboerderij, verrees later de pastorie met de slinger- en nutstuin van de dominee. Nu ligt er een botanische tuin met een bijzondere plantencollectie. In de slingertuin staan rondom een vijver een imponerende rode beuk, een plataan en een goudes. In de nutstuin staat een oud tuinprieel en rondom hooilandjes liggen borders, een kruiden- en een insectenuin.
De vroegere nutstuin is in vieren gedeeld, op het kruispunt staat een zonnewijzer. Deze vierdeling is een oud tuinmotief en staat voor de vier windstreken, waarmee de vier stromen de hele wereld kunnen bevloeien. Maar ze staat ook voor de vier seizoenen waarmee de tuin de totale tijd symboliseert en ze staat voor de vier elementen aarde, water, lucht en vuur waaruit alles is opgebouwd en voor de vier temperamenten sanguinisch, cholerisch, melancholisch en flegmatisch waarmee ook de mensheid een onderdeel van de tuin wordt. De tuin staat daarmee symbool voor Gods schepping.
- de Opgang in Radewijk
In 2006 zijn de hervormde kerk en gereformeerde kerk Radewijk officieel gefuseerd tot PKN wijkgemeente Radewijk. Hierdoor werd de Hervormde kerk gerenoveerd en uitgebreid en tijdens de voorbereidingen ontstond het idee een Bijbelse tuin aan te leggen. Het moest een plek worden waar geloof en symboliek samen komen. Een plek waar men zich thuis voelt en in alle rust kan aanschouwen al het goede dat God ons heeft geschonken.
De kerktuin is in 2009 aangelegd door een groep vrijwilligers. Het ontwerp en de invulling zijn ontstaan uit een reeks van leerhuizen. De tuin die zo ontstond, is een initiatief van de werkgroep Kerktuin “De Opgang” en bestaat uit symbolische vormen en kleuren terwijl, achter de kerk, een pluktuin is ingericht. - Rotterdam, Het Steiger, voormalige kloostertuin
Citykerk Het Steiger, Sint Dominicus Rotterdam heeft als één van de weinige kerken een tuin ‘in de kerk’. Vanaf elke plaats in de kerk is de voormalige kloostertuin te zien. Hij ademt een intieme sfeer uit, waar je tot rust kan komen en je je aan meditatieve mijmeringen kan overgeven. In de loop der tijd groeide de ‘Hof van Eden’ naar de ‘Hof van Heden’. De tuin is gecreëerd met een aantal aspecten van ons geloof.
Deze binnentuin is te bezichtigen tijdens de openstellingen van de kerk. In ieder geval op zondag, rond de viering van 9.30 uur. Verder rondom activiteiten en tijdens exposities. Raadpleeg hiervoor de website www.johannesparochie.nl of neem contact op met het secretariaat.
- Dijksynagoge in Sliedrecht
In de kleine tuin van de synagoge is een carré-vorm gemaakt, een haag en paden aangelegd met daarlangs buxus. Ook staan er diverse (bijbelse) struiken en bomen in. Vrijwilligers verzorgen het onderhoud. (meer…)
- De Hof van Lof in Soest
Deze uit 2005 daterende tuin heeft een functie voor de wijk (oase) en laat zich op verschillende wijzen typeren: symboolplantentuin, stiltetuin, natuurtuin, kindertuin, bijbeltuin.
- pandhoftuin in Utrecht
In de tuin van de Pandhof worden voornamelijk kruiden en sierplanten verbouwd die in vroegere bisschopstuinen voorkwamen. Naast keukenkruiden zijn er vele geneeskrachtige en verfstofleverende planten te vinden. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht kweken elk jaar zo’n 400 tot 500 eenjarige planten die in het voorjaar door de werkgroep worden geplant. De tuin is zo opgezet dat deze het hele jaar door kleur heeft.
Website: https://www.ontdek-utrecht.nl/locatie/pandhof-van-de-domkerk/
- Bijbeltuin in Wassenaar
De kerk van de vrijzinnige geloofsgemeenschap in Wassenaar ligt op een ruim terrein, waar ze een wijkfunctie heeft. De tuin is te typeren als bijbeltuin, symboolplantentuin en natuurtuin. (meer…)
- Symbolische bijbeltuin in Zeddam
De paden van deze rechthoekige, ca.280 m2 grote tuin vormen een kruis. Dit kruis verwijst naar het lijden en de opstanding van Jezus. In het hart van het kruis staat een altijdgroene boom: een jeneverbes. Men heeft daarbij gedacht aan wat de bijbel in Genesis 2 zegt: ” en daarbij was ook de boom van het leven midden in de tuin…. “.
- Lambertikerk in Zelhem
Typeringen die voor deze tuin gebruikt worden zijn: liturgietuin, bijbeltuin, waterborder, drievuldigheidsborder, symbolenborder, met verwijzingen naar het kerkelijk jaar.
De tuin is te vinden bij het oostelijk deel van de kerk. Ze werd aangelegd in 2004 na de restauratie van de monumentale oude kerk. Door een kruis vanuit de kerkmuur naar buiten te laten lopen, heeft men een symbolische vormgeving weten te bereiken.
(meer…) - Stiltetuin in Zevenhuizen
Achter de Gereformeerde Kerk van Zevenhuizen ligt een tuin van ca. 200 m². Oorspronkelijk was hier een boomgaard en later een grasveld. Toen in de verbouwing van de kerk in 2008 was afgerond werd besloten van dit grasveld een stiltetuin te maken als “een plaats voor bewustzijn, innerlijke groei en vrede”. (meer…)
- Israëltuin in Zwartebroek
Deze landelijk gelegen tuin, met een oppervlakte van 144 m², is aangeplant met planten die in de Bijbel genoemd worden. De planten zijn inheems in Israël. Vandaar de bovengegeven typering.
De tuin is eigendom van de Hervormde Gemeente te Zwartebroek / Terschuur en werd in 2003, tijdens de restauratie van het kerkgebouw, gerealiseerd door het Hoveniersbedrijf Dieck van Maanen. (meer…)